10 Mayıs 2013 Cuma

Yaşam Koçluğu Büyücülük Değildir.

Yaşamın Gizi üyelerine, sitemiz update edilirken, facebook ve blog'umuz üzerinden bize ulaşanlara özel koçluk hizmeti vermeye devam ediyoruz. Özellikle bazı tanımların insanlar için karmaşa yarattığının farkına vardık.
Geçen gün daha önce Ufuk Umutal'dan ilişkilere yaklaşım ve ilişkilerdeki konumuyla ilgili danışmanlık alan ama bunun bir seansla sihirli bir şekilde çözüleceğine  inanan üyemiz, bize ulaştı. Koçluk almak istediğini iletti.a ko Hangi konuda koçluk almak istediğiyle sorduğumuzda düzgün gitmeyen ilişkilerinde karşıdakiler tarafından artık aşağılanmak istemediğini belirtti ve bunun için çözüm aradığını dile getirdi.Burada,hezamanlama ile ilgili koçumuzla görüştüğünde, yaklaşımı ilginçti. Koçluğu bir büyücük gibi görüyordu. Onun yerine  herşeyi yapacak ve hatta eski sevgilisini ona geri döndürecek sihirli değnek aradığını konuşmalardan sonra anladı. Hatta onu geri getirise koçluk için  vereceği ücreti ödeyeceğini dile getirdi. Yaklaşım ilginçti ama bu bir yerlerde, koçluk, danışmanlığın yanlış anlatıldığını da, gösteriyordu. 
Yaşam Koçluğu, Mentorluk ve Danışmanlığı birbirinden ayırmak gerekir. Yaşam Koçluğu, kişinin yaşamıyla iligili hedeflerini kaybettiği ya da net göremediği, kaybolduğu durumda, hedeflerini tekrar ortaya koymak, bunun için yol haritasını çıkarıp bu yolda yürürken yol arkadaşı olmaktır. Doğru soruları ve sorgulamaları yapmak gerekir. Onun hedeflerinin önündeki engelleri görmesini ve onlardan kurulabilmesi için destek olmaktır.
Danışmanlık, durum ve sorunla ilgili danışman fikir almak ama onu uygulayıp uygulamanın kişinin insiyatifinde olduğu bir durumdur. Danışrım fikir alırım, aklıma yatarsa yaparım dediği durumda geçerlidir.
Mentorlukta tıpkı  koçluk gibi yol arkadaşlığıdır, tek farkı ne yapacağını ve durumsal yaklaşımını nasıl süzgeçlemesi gerektiğini göstererek hareket etmektir. Mnetor bildiklerini paylaşır,hedefine ulaşması için gitmesi gereken yolları gösterir ve bu yollarda onu geri beslemelerle bilgilendirir.
Elmalarla armutların bir araya toplanılmaya çalışıldığı günümüzde  kişiler ne istediğini ve kimin onun istediğine  cevap vereceğini bilmeli. Yanlış yerde çözüm aramak ya da çözümlere yanlış başlıklar vermek  sadece yapılan işin değerini düşürür.

1 yorum:

  1. Profesyonel olarak koçluk tanımı aşağıdaki gibidir:
    Profesyonel koçluk, bireyler ve organizasyonların performanslarını arttırarak sıra dışı sonuçlar elde etmelerini sağlayan etkileşimli bir yöntemdir. Profesyonel koçlar danışanları ile Profesyonel koçluk almanın sonucu olarak da kişiler daha sağlıklı hedef belirler, daha aktif olur, daha doğru ve yerinde kararlar verirler ve var olan kuvvetli yönlerini daha etkili kullanabilirler.
    Yukarıdaki açıklamadan da anlaşıldığı gibi Koçlar cevaplara önceden sahip değildir ve size doğrudan hazır çözüm sunmaz. Koç çözümü kendi kendinize bulmanızı ve belli yöntem kullanarak bu yaklaşımın sizde bir alışkanlık hale gelmesini sağlar. Kendi kendinize yeterliliğinizi artırır. Zira, cevabın kendisi sadece sizde saklıdır; koç bunu açığa çıkarır ve kendinizi gerçekleştirmenizi sağlar. Bunların hepsini de soru sorarak sağlar.
    Herkesin bir hedefi vardır. Hayal ve hedefin arasındaki farklar belirlenir. Gerçek hedefin bulunması ve Hedefe daha hızlı ve etkin ulaşılması için yol haritası çıkarır ve basamakları beraber işbirliği halinde geçmenizi sağlar. Yani bir metodoloji ile sizin iş, kariyer, finans, sağlık ve özel ilişkiler gibi alanlarda birebir çalışırlar. Kendi iç sesinizi dinlemeniz sayesinde kendi çözümlerinizi yaratmanızı sağlar.
    Koçluk Ne değildir?
    • Tavsiye ve önerilerde bulunmak
    • Yönlendirme yapmak
    • Terapi yapmak, teşhis ve tedavi etmek
    • Doğru bilgileri öğretmek
    • Yanıtlar vermek
    • Geçmişe odaklanmak.

    YanıtlaSil