30 Temmuz 2012 Pazartesi

Rüya ve Din Arasındaki Bağ


Yaşamıngizi sitesini kurduğumuz  zamandan bugüne  tarafımıza  ulaşan binlerce  rüyada  çok sık gördüğümüz bir konuya  yorum  almaya çalışan üyelerimiz için  netleştirmek istedik.
İnsan hayatında   belli şeyleri sorgular, bu sorguladığı şeyler  ağırlıklı olarak, arkadaşlığı, ikili ilişkileri, olası birliktelikle, zamanını geçirdiği konularda harcadığı emeğin karşılığı,  kariyer beklentisinin sonuçlarıyla birlikte birde yaratana ya da yaratılışa, varoluş sebebi vedünyanın var oluşuna  ilişkin konulardır. Bu konularla ilgili de rüya görür ve  kendi hayatıyla ilgili çıkarımlar yapmaya çalışır. Rüya yorumlarının yapılırken bu gerçekler dikkate alınır.
Özellikle  rüya bütün dinlerde  bulunmaktadır. Tek tanrılı dinlerden önce yeralan çok tanrılı dinlerinde vazgeçilmez  ögesi olarak hayatını sürdürmüş ve insanın kimyasını çözmek adına, kişi rüyaları simgeleştirilmiş. Kişilik problemlerinin çözümlenmesinde   kullanıma kadar giden  geniş bir tabana oturmuştur.
İnanç olarak yüksek ya da o dönemde varoluşla ilgili sorgulamalarını çok fazla yapan insanlar dinsel rüyalar görebilmektedir. Bu kişinin kendi inancına bağlı olarak değişir. Müslüman nasıl Muhammed’i görüyorsa rüyasında HiristyanMeryem ya da  İsa’yı, Yahudilerse  Musayı  ya da onları azizlerini görmektedir. Bu görülen  şeyler  kişiye dinsel olarak allah ya da tanrıdan mesaj vermez.  Bunun böyle yorumlanması yanlış olacaktır. Kişi üzerinde yapılacak yaptırım ya da kötüye kullanma olarak değerlendirilebilir. Bu tip  rüyalar, kişinin inancına bağlı olarak iç huzuru bulmasında kendini rahat hissetmesinde, gelişen süreç ya da olaylarda daha sağduyulu yaklaşmasında yol gösterici olabilir.
Dinsel bağları güçlü ya da sorgulamayı sık yaptığı dönemlerde  din ögelerini görmesi çokta doğaldır. Bazı öğretiler yok sayılamaz ve toplumların yapısına baktığınızda da  din  öğretilerle  kazanılan, sonrasında kişinin okuyarak geliştirdiği konulardır. Bilinç altında öğretiler fazlasıyla yer alır. Kimi zaman ögretilerle duyguların çatışması rüyalara yansır.
Müslümanın Nisa süresini okuması kadar doğal bir şey yoktur. Gerçekte  bu ona öğretilmiştir ve onun anlamını  kulaktan dolmaca da olsa bilir. Bu şaşırtıcı değildir.Dini bağları güçlü  Hiristiyanın, Budistin ve  Yahudinin de buna benzer rüyaları gördüğünü bilmesi ve kabul etmesi gerekir.
Din ögeleri içeren rüyalar  görmek korkutucu değil güzel rüyalardır.  Kişinin kendi içini rahatlatması ve inançlarıyla bütünleşmiş olduğunu gösterir.
Din inançlı insan için korkular dünyası değil sevgisine hakim olduğu ve huzur bulduğu bir yer olması gerektiği unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder